Ryby te łowi się przede wszystkim w rzece Parsęcie i jej dopływie Radwi, a także pobliskiej Redze. Od niedawna połowy tych salmonidów także z plaży morskiej w okresie zimowym stają się coraz popularniejsze i zyskują z roku na rok liczniejszą grupę zwolenników. W okolicach Kołobrzegu najlepszym miejscem do łowienia troci morskich jest fragment plaży przy ujściu niewielkiej rzeczki Czerwonej na obrzeżach Ustronia Morskiego.
Można również pokusić się na pstrągową wyprawę. Płynące w odległości kilkunastu kilometrów na zachód od Kołobrzegu dwie niewielkie rzeczki: Błotnica i Dębosznica, mogą uszczęśliwić pierwszymi tegorocznymi pstrągami potokowymi i tęczakami.
Zwolennicy spławika i gruntówki mogą popróbować szczęścia w łowiskach miejskich - przyujściowym odcinku Parsęty lub w basenie portu jachtowego i rybackiego. O tej porze roku łowi się tam przeważnie płocie i okonie, trafiają się leszcze, flądry i miętusy. Na rzece dodatkowo można liczyć na złowienie certy, jazia i klenia.
W wodach śródlądowych — w przypadku mroźnych zim łowi się w przerębli okonie i sieje na błystki podlodowe, zaś płoć i ryby spokojnego żeru na mormyszkę lub na wędkę spławikową, stosując przynęty zwierzęce lub roślinne. W latach z kapryśnymi zimami, a tych jest coraz więcej wiele wód, szczególnie w rzekach nie zamarza na całej powierzchni. Często można znaleźć odcinki wolne od lodu mierzące kilkaset metrów, a nawet i kilka kilometrów, zwłaszcza poniżej zatok z ciepłymi źródłami lub w pobliżu ujść zrzutów wód z elektrowni, zapór, młynów i innych zakładów przemysłowych. Bywają też na rzekach „okna” — okupowane zwykle przez dzikie ptactwo pływające, których lód nie ścina nawet przy temperaturze -20C. Nurt wody w takich „oknach” jest przeważnie bardzo szybki. W miejscach takich można łowić ryby metodami tradycyjnymi, stosowanymi w jesieni: na przepływankę, gruntówkę z ołowiem dennym lub na spinning. Wypoczęta i nie płoszona ryba od jesieni bierze dobrze, choć brania są delikatniejsze niż w lecie.
W rzekach można spodziewać się brań: jazia,
klenia,
płoci,
okonia,
leszcza...
Created by Poradnik wędkarski