wędkarstwo - poradnik wędkarski
logo - strona główna kalendarza

19 przepisów na ciasta


W przypadku ciast można eksperymentować. Różne dodatki smakowe, zapachowe oraz nadające kolor mogą stać się bardzo kuszące dla ryb. Wielu wędkarzy ma swoje (ściśle chronione) przepisy, które są mniej lub bardziej skuteczne w zależności od łowiska, pogody... itp.itd

19 przepisów na ciasta wędkarskie

Przepis 1:

Składniki :

·   10% chleba lub 2 bułki

·   3 ugotowane ziemniaki

·   0,5 szklanki pszennej mąki

Sposób wykonania :

Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenną mąką. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 2:

Składniki :

·   2 szklanki mąki najlepiej pszennej

·   4 łyżki cukru

·   0,5 szklanki mleka

·   10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma śmierdzieć :-))

·   Według upodobań białe i/lub czerwone robaki

Sposób wykonania :

Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.

 

Przepis 3:

Składniki :

·   1 jajko

·   ząbek czosnku

·   2 łyżki miodu

·   1 szklanka mąki pszennej

·   0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania :

Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, miód razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.

 

Przepis 4:

Składniki :

·   0,5 szklanki larwy chruścika

·   1 szklanka mąki pszennej

·   2 żółtka

·   0,2 szklanki wody

Sposób wykonania :

Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 5:

Składniki :

·   1 szklanka kaszy manny

·   1 szklanka wody

·   10-20% kostki margaryny

·   5 łyżek cukru

·   2 łyżki cukru waniliowego

Sposób wykonania :

Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.

 

Przepis 6

Składniki :

·   1 szklanka twarogu

·   0,2 szklanki miodu

·   Woda

·   0,5 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania :

Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.

 

Przepis 7:

Składniki :

·   3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki

·   1 łyżka soli

·   2 łyżki cukru

·   0,3 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania :

Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.

 

Przepis 8:

Składniki :

·   2 ugotowane jajka,

·   5 łyżek miodu

·   0,5 szklanki mąki

·   dowolny atraktor zapachowy.

Sposób wykonania :

Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 9:

Składniki :

·   2-3 ząbki czosnku

·   0,3 szklanki mąki pszennej

·   Max 0,5 szklanki wody

·   5 łyżek oleju

Sposób wykonania :

Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.

 

Przepis 10:

Składniki :

·   Pół świeżej bułki

·   1 łyżka anyżu

·   1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania :

Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 11:

Składniki :

·   Max 0,3 szklanki gotującej wody

·   1 torebka cukru waniliowego

·   2 łyżki masła

·   Kasza manna

Sposób wykonania :

W gotującej wodzie rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęścić kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 12:

Składniki :

·   1 średni ugotowany ziemniak

·   0,5 szklanki pszennej mąki

·   Posiekane dżdżownice

Sposób wykonania :

Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 13:

Składniki :

·   10% chleba

·   Olej

·   1 cebula

Sposób wykonania :

Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.

 

Przepis 14:

Składniki :

·   10% chleba

·   1 szklanka starego sera

Sposób wykonania :

Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.

 

Przepis 15:

Składniki :

·   1 szklanka wody

·   4 łyżki cukru

·   0,3 szklanki kaszy jaglanej

·   2-3 herbatniki

·   2 łyżeczki oleju

·   Mąka

Sposób wykonania :

Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 16:

Składniki :

·   Duży żółty ziemniak

·   1 żółtko

·   1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania :

Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 17:

Składniki :

·   1 średni ziemniak

·   1 serek topiony

·   Mąka tortowa

Sposób wykonania :

Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową

Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.

 

Przepis 18:

Składniki :

·   2 łyżki stołowe mąki pszennej,

·   1 łyżki stołowej cukru,

·   1 żółtko

·   trochę oleju.

Sposób wykonania :

Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.

 

Przepis 19:

Składniki :

·   1 bułka

·   1 szklanka białego sera

·   1 łyżeczka siemienia konopnego

·   1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania :

Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i 1 łyżeczki miodu.

łódka wędkarska
Autor: Poradnik wędkarski 25 lipca 2024
Własna łódka wędkarska to marzenie niemal każdego zapalonego wędkarza. Dzięki niej można opuścić brzeg i udać się na połowy w głąb akwenu. Dobra łódź wędkarska powinna zapewniać wygodę i bezpieczeństwo w trakcie wędkowania. Podpowiadamy, czym kierować się przy jej wyborze.
Komplet przynęt wędkarskich.
Autor: Poradnik wędkarski 3 czerwca 2024
W świecie wędkarstwa, przynęty wędkarskie odgrywają kluczową rolę w skutecznym łowieniu ryb. W zależności od preferencji wędkarza, gatunku ryb oraz warunków atmosferycznych, przynęty mogą przybierać różne formy i kształty. W niniejszym przewodniku przyjrzymy się różnorodności przynęt wędkarskich, począwszy od klasycznych, aż po nowoczesne rozwiązania.
skuteczna przynęta
Autor: Poradnik wędkarski 1 stycznia 2024
Wędkarstwo to pasja wielu ludzi, którzy lubią spędzać czas na łonie natury i cieszyć się z dorodnych połowów. Aby osiągnąć sukces na łowisku, nie wystarczy jednak mieć dobrego sprzętu i umiejętności. Kluczową rolę odgrywa również odpowiedni dobór przynęty, która ma za zadanie zwabić i sprowokować rybę do ataku. Wśród wielu rodzajów przynęt, które można stosować w różnych metodach i warunkach, szczególną popularnością cieszą się przynęty zwierzęce, czyli żywe robaki, larwy, owady i małe rybki.  Jak skutecznie łowić na przynęty zwierzęce? Oto kilka porad, które mogą się przydać.
kotwica do łódki wędkarskiej
Autor: Poradnik wędkarski 4 września 2023
Kotwica to jeden najważniejszych z elementów wyposażenia łodzi. Jej zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa w czasie cumowania i spoczynku. Pomaga stabilizować jednostkę podczas wymagających warunków. Sprawdź, jak dobrać odpowiednią kotwicę do łódki wędkarskiej!
Pokaż więcej
Share by: