wędkarstwo - poradnik wędkarski
logo - strona główna kalendarza

Kulki proteinowe tonące - przepisy


Przepis 1 :

Składniki :

0,5 kg maki pszennej

4 łyżki stołowe miodu

0,5 kg mąki torowej

0,5 kg mąki kukurydziane

6 łyżek oleju

20 g. mąki z soi

12 jaj 

kulki proteinowe tonące

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )   


Przepis 2 :

Składniki :

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 0,5 kg mąki kukurydzianej
  • 0,5 kg kaszy kukurydzianej
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego cukru
  • Małe opakowanie wanilii
  • 14 jaj
  • barwnik żółty 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 3 :

Składniki :

  • 100 g. sera białego
  • 100 g. mąki pszennej
  • 100 g. maki kukurydzianej
  • 6 jaj 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )


Przepis 4:

Składniki :

  • 8 jajek
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 szklanki maki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • barwnik
  • atraktor 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 5:

Składniki :

  • 150 g mielonych, suszonych orzechów arachidowych
  • 150 g konopi
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 100 g kaszy manny
  • 100 g maki tortowej
  • 100 g mleka w proszku
  • 250 g maczki rybnej
  • 50 g suszonej krwi
  • 10 jaj
  • atraktor

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 6:

Składniki :

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 0,5 kg maki kukurydzianej
  • 0,25 kg cukru
  • 5 jajek
  • fiolka olejku anyżowego
  • barwnik żółty

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 7:

Składniki :

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 1 kg maki tortowej
  • 0,5 kg maki kukurydzianej
  • 15 dag kazeiny na każdy kilogram
  • 11 jajek
  • barwnik 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 8:

Składniki :

  • 150 g. mączki rybnej
  • 150 g. mąki sojowej
  • 150 g. kaszy manny
  • 25 g. mąki kukurydzianej
  • 25 g. mąki pszennej
  • 10 jaj 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 9:

Składniki :

  • 250 g. kaszy manny
  • 120 g mąki z soi
  • 100 g. maki kukurydzianej
  • 6 jaj
  • atraktor 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 10:

Składniki :

  • 400 g. mąki z orzechów
  • 300 g. kaszy manny
  • 200 g. mąki z soi
  • 100 g. mleka w proszku
  • 10 jaj·   
  • atraktor 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć ) 


Przepis 11:

Składniki : 

  • 300 g . kaszy manny
  • 250 g. maki kukurydzianej
  • 250 g. mąki sojowej
  • 100 g . zmielonych konopi
  • 100 g. mleka w proszku
  • 10 jaj
  • atraktor 

Sposób wykonania: Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym formujemy kulki i gotujemy je na wolnym ogniu aż wypłyną na powierzchnię wody. Można je suszyć w piekarniku, ale ja uważam że lepsza do tego jest ściereczka i temp. pokojowa. Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu czy wysuszeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )

łódka wędkarska
Autor: Poradnik wędkarski 25 lipca 2024
Własna łódka wędkarska to marzenie niemal każdego zapalonego wędkarza. Dzięki niej można opuścić brzeg i udać się na połowy w głąb akwenu. Dobra łódź wędkarska powinna zapewniać wygodę i bezpieczeństwo w trakcie wędkowania. Podpowiadamy, czym kierować się przy jej wyborze.
Komplet przynęt wędkarskich.
Autor: Poradnik wędkarski 3 czerwca 2024
W świecie wędkarstwa, przynęty wędkarskie odgrywają kluczową rolę w skutecznym łowieniu ryb. W zależności od preferencji wędkarza, gatunku ryb oraz warunków atmosferycznych, przynęty mogą przybierać różne formy i kształty. W niniejszym przewodniku przyjrzymy się różnorodności przynęt wędkarskich, począwszy od klasycznych, aż po nowoczesne rozwiązania.
skuteczna przynęta
Autor: Poradnik wędkarski 1 stycznia 2024
Wędkarstwo to pasja wielu ludzi, którzy lubią spędzać czas na łonie natury i cieszyć się z dorodnych połowów. Aby osiągnąć sukces na łowisku, nie wystarczy jednak mieć dobrego sprzętu i umiejętności. Kluczową rolę odgrywa również odpowiedni dobór przynęty, która ma za zadanie zwabić i sprowokować rybę do ataku. Wśród wielu rodzajów przynęt, które można stosować w różnych metodach i warunkach, szczególną popularnością cieszą się przynęty zwierzęce, czyli żywe robaki, larwy, owady i małe rybki.  Jak skutecznie łowić na przynęty zwierzęce? Oto kilka porad, które mogą się przydać.
kotwica do łódki wędkarskiej
Autor: Poradnik wędkarski 4 września 2023
Kotwica to jeden najważniejszych z elementów wyposażenia łodzi. Jej zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa w czasie cumowania i spoczynku. Pomaga stabilizować jednostkę podczas wymagających warunków. Sprawdź, jak dobrać odpowiednią kotwicę do łódki wędkarskiej!
Pokaż więcej
Share by: