Ciecierzyca, cieciorka lub groch włoski, różnie wędkarze nazywają, tę mało popularną, ale skuteczną zanętę. Ciecierzyca jest trochę droższa od kukurydzy. Z kupnem nie ma dziś problemu, można ją dostać praktycznie w każdym większym markecie w formie surowych ziaren, ale i gotową w zalewie. Wiele osób przekonało się do jej skuteczności w połowie szczególnie karpi, ale nie pogardzą pożywnymi ziarnami również większe leszcze. Ziarna są niewielkiego rozmiaru, ale ze względu na sporą masę świetnie nadaje się do nęcenia na duże odległości (rurą do rzucania). Poza tym cieciorka dobrze się barwi podczas gotowania i świetnie wchłania wszelkie aromaty, przez co daje się doskonale "podrasowywać"
Przygotowanie: Surowe i twarde ziarna przygotowujemy identycznie jak kukurydzę. Wsypujemy suche ziarna do garnka i zalewamy zimną wodą, około 10 cm ponad poziom ciecierzycy. Tak zalane ziarna odstawiamy na mniej więcej 12 godzin, niekiedy dłużej, musi dobrze napęcznieć. Po tym czasie odcedzamy i możemy przejść do gotowania. Ziarna cieciorki, gotuje się 1h do 1,5h, pod przykryciem na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Zaletą ziaren co było już wspomniane jest fakt, że bardzo łatwo można je barwić różnymi barwnikami a także uatrakcyjniać je wszelkimi lubianymi przez ryby zapachami. Tak przygotowane ziarna bardzo dobrze spisują się nad wodą nęcąc nimi wcześniej przez kilka dni, gdzie przekonawszy się ryby do atrakcyjności świetnie pobierają ziarna również z haczyka jako przynętę.
Ostatnie wpisy
To warto wiedzieć
Created by Poradnik wędkarski